جشن انار (جه ژنئ هنار) هر ساله در کرمانشاه و اورامانات، هنگام برداشت انار برگزار میشود. مردم با رب انار و غذاهای محلی از مهمانان پذیرایی کرده و با رقص و موسیقی شادی میکنند.
جشن انار؛ آیینی شاد در دل پاییز
جشن انار که در زبان کردی بهش «جه ژنئ هنار» میگن، یه مراسم سنتی و شاد هست که هر سال تو فصل برداشت انار برگزار میشه. این جشن وقتی میوههای انار به حد کافی رسیده و وقت چیدنشون تو باغها میرسه، به راه میافته.
جشن انار کجاست؟
این مراسم تو مناطقی از استان کرمانشاه که باغهای انار دارن، به شکل گروهی و همگانی برگزار میشه. مثلا تعدادی از باغدارهای یه شهر یا روستا دور هم جمع میشن و جشن رو تو یکی از باغهای انار تدارک میبینن. این جشن خیلی شاد و پر جنب و جوش هست، و مردم منطقه با هم همکاری میکنن تا هم محصول رو جمع کنن و هم کنار هم خوش بگذرونن.
پذیرایی با انار و غذاهای سنتی
تو جشن انار، زنان و مردان و حتی بچهها با هم رب انار درست میکنن و انواع خوراکیها و غذاهایی که با انار تهیه میشه، مثل چاشنی تُرشه، آماده میکنن. بعد هم از مهمونها و گردشگرهایی که به این مراسم میآن، با همین غذاهای خوشمزه پذیرایی میکنن.
در کنار این کارها، برنامههای تفریحی و سرگرمکننده مثل رقصهای محلی، موسیقی کردی و حتی نمایشهای جالبی اجرا میشه که حال و هوای جشن رو حسابی شاد و پرانرژی میکنه.
جشن انار در کدام مناطق برگزار میشود؟
این جشن از سالهای خیلی دور، مخصوصا تو روستاهای اورامانات برگزار میشه و همیشه هم گردشگرهای زیادی رو از سراسر ایران و حتی خارج از کشور به خودش جذب کرده.
چون کرمانشاه اقلیم گستردهای داره و خیلی از شهرستانهاش باغهای انار دارن، این جشن میتونه تو جاهای دیگه هم برگزار بشه. مثلا تو مناطقی مثل گلین در گیلان غرب، ریجاب تو سرپل ذهاب، باغهای صحنه، سنقر و مناطقی مثل گهواره تو دالاهو هم باغدارها این جشن رو راه میندازن.
چه زمانی جشن انار برگزار میشود؟
زمان برگزاری این جشن بستگی به وقت برداشت انار داره. معمولا انار تو فصل پاییز میرسه، پس این جشن تو اواخر مهر یا اوایل آبان برگزار میشه. البته تو بعضی مناطق ممکنه کمی زودتر یا دیرتر هم باشه، ولی همیشه بعد از برداشت محصوله.
ریشه تاریخی جشن انار
این جشن جذاب و سنتی قدمت زیادی داره و تاریخش به زمان مادها میرسه. مردم اون زمان علاوه بر شکرگزاری به درگاه خداوند برای برداشت محصول، این جشن رو نمادی از احترام به طبیعت و نقش مهم زنان تو جامعه میدونستن. تو فرهنگ مردم کرد و حتی فلات ایران، همیشه احترام به طبیعت و زنان جایگاه خاصی داشته و این جشن هم نمادی از اون باورهای عمیقه.