پلنگ دماوند پس از ۸۴ روز مبارزه با بیماری FIP بامداد ۱۷ بهمن تلف شد. با وجود تلاش دامپزشکان، وضعیت او از ۱۳ بهمن بحرانی شد. این بیماری در گربه‌سانان وحشی درمان‌پذیر نیست.

مرگ پلنگ دماوند

پایان تلخ پلنگ دماوند؛ مبارزه ۸۴ روزه با بیماری بی‌رحم

آغاز ماجرا: نجات از طبیعت تا بستری در تهران

در روز هشتم دی‌ماه، یک قلاده پلنگ نر حدود ۵ تا ۶ ساله در حوالی روستای مغانک دماوند مشاهده شد. محیط‌بانان و کارشناسان محیط‌زیست پس از زنده‌گیری این گربه‌سان ارزشمند، او را برای درمان به تهران منتقل کردند. این پلنگ در شرایط جسمی بسیار ضعیفی قرار داشت و آثار درگیری با یک پلنگ دیگر روی بدنش مشهود بود. در بررسی‌های اولیه مشخص شد که علاوه بر زخم‌های سطحی، پلنگ به ویروس کرونای ویژه گربه‌سانان (FIP) مبتلا شده است.

شروع درمان؛ امیدهای اولیه به بهبودی

پس از تشخیص بیماری، تیمی از دامپزشکان متخصص تشکیل شد و دوره درمانی ۸۴ روزه آغاز شد. خوشبختانه در ۳۰ روز نخست، واکنش پلنگ به درمان مثبت بود و روند بهبود نسبی مشاهده شد. اما این روند ادامه نداشت.

وخامت اوضاع از ۱۳ بهمن؛ پلنگ غذا نخورد و علائم عصبی نشان داد

از روز ۱۳ بهمن، وضعیت پلنگ به‌طور ناگهانی بحرانی شد. او دچار علائم عصبی شدید شد و از خوردن غذا امتناع کرد. داروهایی که همراه غذا به او داده می‌شد نیز مصرف نشد. پس از تشکیل جلسه فوری، دامپزشکان تصمیم گرفتند در روند درمان تغییراتی ایجاد کنند، اما شرایط روزبه‌روز وخیم‌تر شد.

پایان تلخ؛ پلنگ دماوند بامداد ۱۷ بهمن تلف شد

علی‌رغم تلاش‌های بی‌وقفه دامپزشکان و اجرای روش‌های درمانی مختلف، این پلنگ نر دماوندی بامداد چهارشنبه، ۱۷ بهمن‌ماه، جان خود را از دست داد. بابک باستانی، دامپزشک مرکز بازپروری حیات‌وحش پارک پردیسان، با تأیید این خبر گفت: «متأسفانه تمام تلاش‌های انجام‌شده برای نجات این گربه‌سان بزرگ‌جثه بی‌نتیجه ماند.»

چرا بیماری FIP درمان‌ناپذیر است؟

بیماری FIP که به «بیماری هزارچهره» مشهور است، در میان گربه‌سانان اهلی شناخته‌شده اما در گونه‌های وحشی مانند پلنگ کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. پیمان محمدزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان، در این‌باره گفت: «درمان این بیماری در گربه‌های خانگی امکان‌پذیر است، اما کنترل آن در حیوانات وحشی بسیار دشوارتر است و بیماری ممکن است ناگهانی تغییر وضعیت دهد.»

تلاش‌های بی‌وقفه برای نجات یک گونه ارزشمند

با وجود پیش‌بینی‌های اولیه مبنی بر شانس پایین بقای پلنگ دماوند، تیم دامپزشکی و سازمان حفاظت محیط‌زیست تا آخرین لحظه برای نجات او تلاش کردند. غلامرضا ابدالی، مدیرکل حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان محیط‌زیست، در این خصوص اظهار داشت: «با وجود وضعیت وخیم پلنگ، درمان او را تا آخرین لحظه ادامه دادیم، اما متأسفانه این تلاش‌ها نتیجه‌بخش نبود.»

مرگ این پلنگ دماوندی زنگ خطری برای حیات‌وحش کشور است و اهمیت توجه بیشتر به حفاظت از این گونه ارزشمند را دوچندان می‌کند.